Regime Bolivia wil partij Evo Morales verbannen uit verkiezingen

Luis Arce (rechts) en Andrónico Rodriguez veroordelen de beschuldigingen als een operatie om hun deelname aan de verkiezingen te verhinderen. Foto: Twitter @KawashunNews

FacebooktwitterFacebooktwitter

In Bolivia wil zelfverklaard president Jeanine Añez met manipulaties van het gerecht de partij van Evo Morales verhinderen deel te nemen, door hun kandidaten van ‘corruptie’ te beschuldigen. Presidentskandidaat Luis Arce scoort het hoogst in de peilingen. Een Braziliaans scenario dreigt voor Bolivia. Ook daar werd de sterkste kandidaat met dubieuze beschuldigingen verhinderd deel te nemen aan de verkiezingen.

Op een persconferentie op 2 juli 2020 heeft een woordvoerder van de regering van zelfverklaard president Jeanine Añez aangekondigd dat Luis Arce en Andrónico Rodriguez, kandidaten president en vice-president van de Movimiento al Socialismo (‘beweging naar socialisme’ – MAS), in beschuldiging worden gesteld van ‘het aankopen van gemanipuleerde software’ tijdens de verkiezingen van 20 oktober 2019. MAS is de partij van voormalig president Evo Morales.

Een bijkomende beschuldiging tegen Rodriguez is bizar en vergezocht. Hij zou in een samenzwering met president Evo Morales ademhalingstoestellen hebben aangekocht voor intensieve zorgen aan veel te hoge prijzen. Het gaat hier echter over een aankoop door de huidige regering.

Jeanine Añez heeft zichzelf tot interimpresident verklaard, op basis van een artikel van de Grondwet dat de interimpresident 90 dagen de tijd geeft om presidentsverkiezingen te houden (zie Met ongrondwettelijke interim-president dreigt bloedbad in Bolivia). Dat had begin februari moeten gebeuren. Met als argument de politieke onrust legde zij verkiezingen vast op 23 mei. Die datum werd opnieuw uitgesteld tot 6 september omwille van de coronapandemie.

Ook die datum is nog onzeker. In ieder geval poogt het regime de grootste te kanshebber verhinderen om deel te nemen. Waarschijnlijk zal de nieuwe verkiezingscommissie die volledig door de entourage van Añez werd benoemd, beslissen dat Luis Arce en Andronico Rodriguez niet mogen deelnemen omdat zij worden beschuldigd van misdrijven waarvoor gevangenisstraf geldt. Een daadwerkelijk vonnis voor 6 september is immers onmogelijk.

Daarmee past het regime een tactiek toe die eerder al in Honduras en Paraguay werd toegepast om zetelende presidenten af te zetten en nieuwe verkiezingen uit te lokken zonder de sterkste kandidaat. Dit gebeurde het meest flagrant in Brazilië waar Lula werd veroordeeld.

Later werd bewezen dat de hele operatie tegen Lula (en tegen president Rousseff) werd gecoördineerd door agenten van de VS-ambassade en dat de zetelende rechter en huidig minister van justitie Sergio Moro tijdens het proces uitgebreid overleg pleegde met de politie en de onderzoeksrechters om Lula veroordeeld te krijgen “om hem te beletten deel te nemen aan de verkiezingen” (zie Bewijzen dat proces tegen Lula is opgezet om te verhinderen dat hij deelneemt aan presidentsverkiezingen).

De beschuldigingen tegen Arce en Rodriguez zijn zo vergezocht dat het best mogelijk is dat er uiteindelijk niet eens een proces komt. Het volstaat immers dat ze kunnen worden verhinderd om deel te nemen aan de verkiezingen op 6 september.

Het is ook niet verwonderlijk dat de MAS-kandidaten de meeste kans maken om te winnen. Morales haalde op 20 oktober 2019 47,08 procent van de stemmen. Ook de kandidaten voor de parlementsverkiezingen op dezelfde dag scoren het hoogst in de peilingen. Een eerlijke stembusgang zou de MAS een meerderheid opleveren in het parlement. Het huidige regime wil dit te allen prijze voorkomen met deze gerechtelijke procedures.

Ondertussen hebben media in de VS bevestigd dat de staatsgreep in Bolivia door de VS was gecoördineerd en gepland in samenspraak met de rechtse partijen (zie Artikel New York Times over Bolivia is geen ‘kritische berichtgeving’) en dat de verkiezingen wel degelijk correct waren verlopen (zie MIT-onderzoek: “Rapport OAS over verkiezingen Bolivia was fout en bewust misleidend”).

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.