Betogingen in Israël en Westelijke Jordaanoever tegen repressie Gaza

FacebooktwitterFacebooktwitter

Ze worden hier nauwelijks vermeld maar al weken worden er betogingen gehouden tegen de belegering van Gaza in het andere bezette gebied, de Westelijke Jordaanoever en ook in Israël zelf. Deze manifestaties worden stelselmatig brutaal onderdrukt. Palestijnse burgers met Israëlisch staatsburgerschap en linkse Joods-Israëlische activisten worden stelselmatig zwaar mishandeld door de oproerpolitie en door extreem-rechtse Israëli’s.

Betogingen in Israël

Op 13 juli 2014 was er in Israël een eerste manifestatie tegen het geweld van de militaire aanval Protective Edge tegen de bevolking van Gaza. Enkele honderden vredesactivisten verzamelden aan Habima Square in Tel Aviv. Een kleine groep tieners viel de betoging voortdurend aan.

Toen tijdens de manifestatie het luchtalarm afging voor inkomende Hamas-raketten achtervolgden deze jonge tegenbetogers de wegvluchtende manifestanten in de nabijgelegen winkelcentra en cafés. De politie was voortdurend in groten getale aanwezig maar kwam op geen enkel moment tussenbeide.

De stad Haifa is historisch altijd een gemengde stad geweest met een grote Joods-Arabische convivialiteit. Sinds enkele weken wordt er elke zaterdagavond gedemonstreerd tegen de aanval op Gaza. Twee Palestijnse parlementsleden van de Knesset nemen eraan deelnemen. Op 16 juli chargeerde de politie tegen de betogers en werden 40 onder hen aangehouden.

De volgende dag hield de Joods-Arabische Socialistische Partij eveneens een betoging met ongeveer 300 deelnemers, om te protesteren tegen de aanhoudingen. Extreemrechtse leden van de Joodse partij Kahan organiseerden een tegenbetoging waar 1.000 extremisten aan deelnamen. Ze kwamen tegenover elkaar te staan aan de Moriyalaan in de stad. De Kahan-aanhangers riepen “Dood aan alle Arabieren” en “Dood aan alle linksen”, terwijl de vredesbetogers “Joden en Arabieren weigeren vijanden te zijn” terugriepen.

Na deze ervaringen besloot de alternatieve vredesbeweging zich anders te organiseren. Op 26 juli 2014 kwamen ongeveer 5.000 betogers samen op Rabin Square in Tel Aviv. Vervolgens kwamen enkele honderden tegenbetogers opdagen. Beide zijden werden door de politie uit elkaar gehouden. Er werden ook toespraken gehouden door dienstweigeraars, door militaire veteranen en door Palestijnen die samen hun verzet tegen het geweld uitdrukten.

Op het einde van deze betoging, die volledig zonder incidenten was verlopen, werd een aantal naar huis gaande betogers hard aangepakt door extreemrechtse tegenbetogers, gewapend met stokken en metalen voorwerpen. Acht personen moesten medische verzorging krijgen. Er waren verder ook nog meerdere betogingen van Palestijnse Israëli’s in Nazareth, Umm el Fahem en Sakhinn.

Westelijke Jordaanoever

Ondertussen nemen ook de betogingen op de Westelijke Jordaanoever toe. Deze worden veel hardhandiger aangepakt door de oproerpolitie van de bezettende Israëlische overheid. In Oost-Jeruzalem, het bezette Palestijnse deel van de stad, werden eveneens meerdere betogingen gehouden waarbij honderden arrestaties werden verricht.

Op 24 juli 2014 verzamelden 10.000 betogers zich in het al-Amari vluchtelingenkamp in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Van daaruit vertrok de manifestatie naar checkpoint Qalandiya in de scheidingsmuur. De optocht verliep tot daar volledig vreedzaam. Enkele heethoofden gooiden molotovs naar het checkpoint Qalandiya. Het Israëlisch bezettingsleger schoot vervolgens met scherp op de betogers waarbij meerdere gewonden en één dode vielen. Het was de grootste betoging op de Westelijke Jordaanoever tegen de bezetting in tien jaar.

De volgende dag, op 25 juli, werden bij protesten tegen de repressie van de voorgaande dag acht betogers doodgeschoten. Ook een Joodse kolonist nam deel aan de beschietingen. Er waren ook betogingen in Hebron en Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Er worden daarnaast ook andere solidariteitsacties gehouden op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse bevolking is druk bezig met het verzamelen van kleding en medicijnen voor hun volksgenoten in Gaza.

Business as usual in de bezette gebieden

Net als tijdens de Intifada argumenteert het Israëlisch bezettingsleger dat uit zelfverdediging werd gevuurd op betogers die op de soldaten schoten. Net als toen vallen daarbij verrassend weinig slachtoffers aan Israëlische zijde.

De repressie tegen betogingen op de bezette Westelijke Jordaanoever is altijd zeer repressief. Er zijn meerdere dorpen waar al jaren wekelijks vreedzaam wordt betoogd, onder meer tegen de nieuwe koloniale nederzettingen die gebouwd worden op velden en olijfgaarden waar de Palestijnse bevolking altijd gewerkt en geleefd had.

De huidige onrust in de bezette gebieden is niet nieuw. Het enige verschil is de intensiteit, naar aanleiding van de huidige aanval op de bevolking van Gaza. De westerse media hebben er nauwelijks aandacht voor.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.