Berichten samenvatten in zo weinig mogelijk zinnen kan soms tot bizarre fouten leiden. Volgens de VRT-radio ‘komt één derde van de bevolking in Macedonië uit Albanië’.
Deze zondagmorgen 10 mei kon ik meermaals volgend bericht horen op de VRT-radio: “In Macedonië zijn zeker vijf politiemannen gedood bij een actie tegen gewapende Albanezen. Daarbij raakten dertig agenten gewond. Bij de Albanezen zouden ook doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet bekend. De actie vond plaats in een stadje ten noordoosten van de hoofdstad Skopje. Volgens de autoriteiten wilden de Albanezen overheidsgebouwen aanvallen. Eén derde van de bevolking komt uit buurland Albanië en dat leidt daar geregeld tot etnische spanningen.”
Er zijn een aantal details behoorlijk verkeerd in dit bericht. De term ‘Albanezen’ is misleidend. Verdere details ken ik nog niet, maar de etnisch Albanese bevolking van de regio Kumanovo zijn mensen die al eeuwen in Macedonië leven. Het zijn Macedonische staatsburgers. Bovendien zijn de ‘Albanezen’ van die regio verwant met hun etnisch Albanese volksgenoten in Preshevo (Prečevo) in buurland Servië en in Katsjanik (Kaçanik) in buurland Kosovo, en niet met Albanezen uit Albanië zelf. Voor etnische Albanezen verwant met Albanezen in buurland Albanië moet je naar het zuidwesten van Macedonië gaan.
Overigens zou het me niet verbazen dat het hier om een vuurgevecht met de lokale Albanese maffia gaat. Georganiseerde misdaad heeft in de regio een traditie van vermenging met politieke strijd. Een rechtstreekse aanval op politiekantoren is een methode om de politie af te dreigen zodat ze de nodige ‘afzijdigheid’ blijven respecteren.
In buurland Kosovo hebben de EU en de VS de leider van een gelijkaardige ‘verzetsorganisatie’ zelfs gepromoveerd tot politicus. Notoir folteraar Hashim Thaçi was eerste minister van Kosovo tijdens de onafhankelijkheidsverklaring in 2008 en bleef dat tot december 2014. Voor het ogenblik is hij minister van buitenlandse zaken. Zijn organisatie UCK, de Kosovaarse vrijheidsbeweging, is rechtstreeks betrokken in het gewapend verzet/maffia in de regio Kumanovo.
Het is nog niet geweten wie de dode politieagenten zijn, maar daar kunnen dus evengoed etnische Albanese Macedoniërs bij zijn.
Vergelijken is altijd moeilijk omdat de situaties zo complex zijn, maar ‘één derde van de bevolking komt uit buurland Albanië’ is even fout als stellen dat ‘meer dan de helft van de bevolking van België komt uit Nederland, of ‘een kleine helft van de bevolking van België komt uit Frankrijk’.
Samenvatten van feiten voor een korte nieuwsflash mag nooit een excuus zijn voor incorrecte berichtgeving. Daarom dit voorstel tot correcte berichtgeving:
“In Macedonië zijn zeker vijf politiemannen gedood bij een actie tegen een gewapende groep van de etnisch Albanese minderheid in Macedonië. Daarbij raakten dertig agenten gewond. Bij de etnische Albanezen zouden ook doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet bekend. De actie vond plaats in een stadje ten noordoosten van de hoofdstad Skopje. Volgens de autoriteiten wilden de etnische Albanezen overheidsgebouwen aanvallen. Eén derde van de bevolking is verwant met etnisch Albanese volksgenoten in Servië, Kosovo en Albanië en dat leidt daar geregeld tot etnische spanningen.”
Lode Vanoost werkte van 2005 tot 2008 als adviseur voor de OVSE in Kosovo, die daar aanwezig is als onderdeel van de UN Mission to Kosovo (UNMIK).
Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.