Op 11 april 2016 start in Londen een rechtszaak tegen drie Belgische en vijf Britse vredesactivisten. Ze worden beschuldigd van ‘obstructie van de openbare weg’ omdat ze op 11 september 2015 de toegang tot een internationale wapenbeurs hadden verhinderd.
Bram Vranken, Javier Garate Neidhardt en Luis Tinoco, drie jonge activisten van de Belgische organisatie Vredesactie, namen op 11 september 2015 samen met een aantal Britse vredesorganisaties deel aan acties tegen de organisatie van de internationale wapenbeurs DSEI (Defence & Security Event International) in het Excel Center in het oosten van centraal Londen.
Deze beurs wordt jaarlijks georganiseerd door Clarion Events, een lobbyorganisatie van de Britse wapenindustrie.
Enkele honderden activisten blokkeerden op de eerste dag van de jaarlijkse wapenbeurs van 2015 de toegangsweg tot het conferentiecentrum waar de beurs plaatsvond. Tien activisten worden nu vervolgd voor zware verkeersovertreding, namelijk de ‘obstructie van de openbare weg’. Deze weg heeft alleen het conferentiecentrum als bestemming. Er is geen ander doorgaand verkeer.
Voorkomen van een groter kwaad
“In Groot-Brittannië gaat men veel sneller over tot gerechtelijke vervolging van dergelijke acties dan hier”, aldus Bram Vranken in een kort gesprek met DeWereldMorgen.be. “We hebben samen met onze Britse vrienden een advocaat onder de arm genomen. We riskeren een boete van 1500 Britse pond (ongeveer 1860 euro).”
“In Groot-Brittannië moet je jouw juridische argumentatie reeds op voorhand aan de rechtbank bezorgen. Die beslist dan of ze die aanvaardt als bewijsvoering of niet. Onze advocaat zal de feiten zelf niet ontkennen, maar geeft als argument aan dat wij een wetsovertreding begingen, om in het algemeen belang een zwaardere overtreding van de wet te voorkomen. De rechter heeft aanvaard dat wij deze politieke motivatie mogen gebruiken tijdens de rechtszaak”.
“We mogen een aantal getuigen horen op de rechtszitting, die onze juridische motivering van het voorkomen van een zwaarder misdrijf zullen ondersteunen met hun argumenten.
Het gaat om Andrew Feinstein, auteur van het boek The Shadow World: inside the global arms trade en om Olly Sprague van Amnesty International UK. “Dit betekent daarom niet dat de rechter die redenering ten gronde zal aanvaarden en beslissen om de overtreding zonder gevolg te laten.
De zaak start maandag 11 april, uitspraak wordt verwacht enkele dagen later op vrijdag 15 april.”
Bram Vranken zal tijdens het proces in Londen rapporteren over de stand van zaken op de blog van Vredesactie bij DeWereldMorgen.be.