Op 20 september 2017 wordt het VN-verdrag voor een wereldwijd kernwapenverbod ondertekend. Hoewel minister Reynders in New York is voor de VN-Algemene vergadering, zal hij niet mee ondertekenen. Integendeel, de Belgische regering wil de Amerikaanse kernwapens uit Kleine Brogel behouden en plant bovendien de aankoop van nieuwe jachtbommenwerpers met nucleaire capaciteit.
De Belgische Coalitie tegen Kernwapens kondigt een actie aan, op 20 september, aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De organisatie doet een oproep aan de Belgische federale regering om alsnog het VN-verdrag dat kernwapens verbiedt mee te ondertekenen, de Amerikaanse kernwapens uit de luchtmachtbasis van Kleine Brogel te verwijderen en om de geplande nieuwe gevechtsvliegtuigen niet uit te rusten met de technische capaciteit om kernbommen af te werpen1.
Het gaat om een verdrag dat jarenlang werd voorbereid en onderhandeld door een aantal VN-lidstaten. Op 7 juli 2017 keurden 122 VN-lidstaten in New York dat verdrag, dat kernwapens buiten de wet stelt, goed.
“Het nieuwe kernwapenverbod verhoogt juist de druk op de kernwapenstaten om sneller te ontwapenen, heeft een concrete impact op de financiering van kernwapens en bemoeilijkt het nucleair beleid en bewegingsvrijheid van de kernwapenstaten. Het verdrag kan de druk op de kernwapenstaten verhogen om verdere stappen te zetten op het gebied van ontwapening”, erkent de Nederlandse regering, die net als de Belgische een tegenstander is van het verdrag. Nederland stationeert net als België een aantal Amerikaanse B-16-kernbommen op de luchtmachtbasis van Volkel in de provincie Noord-Brabant.
Kleine Brogel illegaal volgens 122 VN-lidstaten
“Het nieuwe verdrag verbiedt expliciet de stationering van kernwapens van andere landen op het eigen grondgebied. 122 ondertekenende VN-lidstaten beschouwen vanaf nu de stationering van Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel als illegaal onder internationaal recht”, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen, een van de lidorganisaties van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.
“Zowel het federale als het Vlaamse parlement namen in 2015 nog resoluties aan die oproepen om België kernwapenvrij te maken. De N-VA stelde in 2010 dat de kernwapens in Kleine Brogel een ‘anachronisme’ en een ‘relikwie’ zijn die ‘elk politiek, laat staan militair doel ontberen.”
Op 20 september om 16 uur organiseert de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een actie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel.
Bronnen:
- Gerecycleerd en gevaarlijk – Rapport van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens
- Het VN-verbodsverdrag op kernwapens – Analyse van het verdrag door de Belgische Coalitie tegen Kernwapens
1 Kernbommen bestaan uit twee afzonderlijke delen: een klassieke bom en een aparte nucleaire lading. De ontploffing van de eerste bom geeft de energie om de kernlading te laten ontploffen. Daarvoor moeten ze echter wel met elkaar worden verbonden. Anders ontploft alleen de eerste bom. Om evidente veiligheidsredenen wordt die technische koppeling pas aan boord van het vliegtuig ingesteld door de piloot kort voor het afwerpen van de bom. Het vliegtuig moet daar dan wel technisch voor uitgerust zijn.