Uniek Belgisch proces start tegen moordenaars Belgische priesters in Guatemala

Foto: guatebelga

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 4 december 2023 start in Leuven een Belgisch assisenproces over de moord op drie Belgische missionarissen in Guatemala in de jaren 1980, een uniek juridisch precedent. Het assisenhof van Leuven komt een eerste maal samen op 29 november 2023 voor de samenstelling van de jury. Het proces zelf loopt van 4 tot en met 15 december.

Op het assisenproces dat op 4 december start voor de rechtbank in Leuven zullen naast Belgische getuigen ook personen uit Guatemala getuigenis afleggen.

De wereldwijde strijd tegen de straffeloosheid voor ernstige schendingen van de mensenrechten krijgt hiermee een belangrijk Belgisch hoofdstuk. Dit is zonder meer een wereldprimeur.

Meer dan 40 jaar geleden, tijdens de burgeroorlog, werden de paters Scheutisten Walter Voordeckers, Ward Capiau en Serge Berten slachtoffer van de gruwelijke repressie in Guatemala. De vraag is altijd geweest wie daartoe de opdracht gaf.

Dit proces is zonder meer een wereldprimeur

Pogingen om een klacht in te dienen in Guatemala zelf leverden bitter weinig op. Daarom stapten de families Voordeckers en Berten naar het Belgisch gerecht. Misdaden tegen de mensheid die in een ander land gepleegd zijn, kunnen sinds 1999 namelijk ook in België worden vervolgd.

Walter Voordeckers (l), Serge Berten en Ward Capiau. Foto: guatebelga

Op 25 januari 2001, dus reeds 22 jaar geleden, dienden zij klacht met burgerlijke partijstelling in bij onderzoeksrechter Bulthé te Brussel. De familie van Ward Capiau sloot zich aan bij de vraag naar een gerechtelijk onderzoek. Ook de congregatie van Scheut stelde zich burgerlijke partij.

De klacht is gericht tegen die personen die zowel politiek als militair toen de verantwoordelijkheid droegen en er alles voor over hadden om hun machtsgreep te behouden.

Meer dan 40 jaar na de feiten komt er een proces dankzij de niet-aflatende inzet van de familieleden en de vzw Guatebelga. Na de eerdere verwijzing door de Raadkamer van Brussel in juni 2022, verwees ook de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling op 10 november 2022 de zaak naar een Belgisch Hof van Assisen.

Vijf kopstukken van het toenmalige militaire en politieke staatsapparaat in Guatemala worden beschuldigd van de moord op en verdwijning van de Belgische Scheutisten in de jaren 1980.

De families rekenen op een veroordeling van de eindverantwoordelijken voor deze misdaden.

 

Zie ook deze artikels over de vermoorde priesters en ons Dossier Guatemala:

Komen Guatemalteekse oorlogsmisdadigers alsnog voor het Belgisch gerecht?

Eindelijk gerechtigheid voor vermoorde priesters in Guatemala?

Leo Tindemans (1922-2014), Chili en Guatemala

Belgisch aanhoudingsbevel tegen regeringsleden Guatemala voor moord Belgische priesters in jaren 1980

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.