The Lancet: echte dodentol Gaza is 186.000, 8 procent van de bevolking

Jabalia, Gaza. Foto: Wafa/CC BY-SA 3:0

FacebooktwitterFacebooktwitter
Volgens het medisch tijdschrift The Lancet is het cijfer van 37.936 vermoorde Gazanen (cijfer 19 juni 2024) een zeer zware onderschatting. Op basis van een brede set gegevens en vergelijking met gelijkaardige conflicten maakt de organisatie een conservatieve schatting van 186.000 doden.

De cijfers die het Ministerie van volksgezondheid van Gaza geeft sinds de aanval van het Israëlische bezettingsleger op 8 oktober 2023, worden door Israël hevig betwist. Nochtans worden die cijfers door de eigen inlichtingendiensten als accuraat ingeschat.

Eigen analyse van de gegevens door het UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) en he UN Relief and Works Agency (UNRWA) bevestigt deze cijfers.

De vernietiging van essentiële infrastructuur door het Israëlische bezettingsleger maakt de registratie van doden zeer moeilijk. Het Ministerie van Gaza beroept zich vooral op de registratie van gedode personen die in hospitalen toekomen of daar overlijden, en op de getuigenissen van hulpverleners.

Vermits meer dan 35 procent van alle woningen (huizen en appartementsblokken) volledig vernield zijn, gaat men er van uit dat er nog minstens 10.000 lichamen onder het puin liggen. Van meer dan een derde van alle geregistreerde slachtoffers is de identiteit nog steeds onbekend.

Vergelijkende analyse van gelijkaardige conflicten waar burgerslachtoffers vallen gaan ervan uit dat het aantal slachtoffers drie tot vijftien maal hoger ligt dat het geregistreerde aantal. The Lancet, een invloedrijk medisch tijdschrift, gaat op basis van alle vergelijkende gegevens uit van een schatting van meer dan 186.000 slachtoffers.

Dit komt neer op een totaal van 7,9 procent van de bevolking van Gaza, die op 2.375.259 mensen wordt geschat. The Lancet baseert zich voor dat cijfer op een extrapolatie van de cijfers tot 7 februari 2024 van toen 28.000 doden.

Vermits de aanval op de bevolking sindsdien even intensief is gebleven, maar de mogelijkheden tot correcte registratie verder zijn afgenomen schat The Lancet dat zonder een staakt-het-vuren het dodencijfer op 6 augustus 2024 tussen 58.260 en 85.750 zal liggen.

The Lancet schat dat zonder een staakt-het-vuren het dodencijfer op 6 augustus 2024 tussen 58.260 en 85.750 zal liggen

Bovenop de mensen die gedood worden door de militaire aanvallen moeten de doden geteld worden die vallen in de komende maanden en jaren door overdraagbare en niet-overdraagbare ziektes, door zwangerschaps-, bevalling en postnatale sterfte ten gevolge van de vernielde gezondheidsinfrastructuur, het tekort aan medicijnen, ontsmettingsmiddelen, drinkbaar water, leefbare schuilplaatsen, die nog worden verergerd door de onderfinanciering van het OCHA en de UNRWA.

Tijdens de VS-invasie in Irak publiceerde The Lancet twee studies in de periode 2004-2006 over gedode Iraakse slachtoffers. Die cijfers werden door de westerse media tegengesproken, maar jaren later wel schoorvoetend erkend als zeer accuraat.

Later bleken de toen betwiste cijfers van The Lancet inderdaad niet helemaal correct te zijn, niet omdat ze overdreven waren, de werkelijke cijfers waren nog erger …

 

Zie ook Echte dodental Gaza wellicht 200.000

Bron: The Lancet Counting the dead in Gaza: difficult but essential

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.