Venezuela, Assange, VS, China en linkse intelligentsia: veel alternatief kijkvoer

Lees deze zomer eens een goed boek, en als je de laptop toch niet kan laten, bekijk dan deze selectie. Foto: pxhere.com/Public Domain

FacebooktwitterFacebooktwitter

Weer veel Tegendraads Kijkvoer in de selectie van dit zomerse weekend. We stoppen enkele weken met onze vaste rubriek maar zijn er half augustus weer. Venezuela, Assange, het VS-imperium, wat moet communistisch China in hemelsnaam met aandelenbeurzen en een filosofisch gesprek over Westers imperialisme en linkse intelligentsia die dat OK vinden.

Anya Parampil is nog niet zo bekend als haar maten Aaron Maté, Max Blumenthal of Ben Norton. Ze is een onafhankelijke journaliste om zeker te volgen. In dit gesprek met collega-journalist Afshin Rattansi in zijn programma Going Underground praat zij over de komende verkiezingen in Venezuela en de pogingen van de VS om die te saboteren en over het belang van de vrijlating van Julian Assange.

Ooit was hij de naaste medewerker van VS-minister van buitenlandse zaken Colin Powell toen die met de mythe van de massavernietigingswapens in Irak in de VN-Veiligheidsraad de invasie van Irak aankondigde. Kolonel Lawrence Wilkerson noemt dat het dieptepunt van zijn carrière. Vandaag stelt hij vast dat zijn land voor de rest van de wereld een schurkenstaat is geworden, een imperium in verval dat alle fouten maakt die zijn val nog versnellen.

Wat doet een communistische antikapitalistische dictatuur in hemelsnaam met eigen beurzen en aandelenmarkten? Ben Norton doorprikt de westerse leugens over de ware aarde van de Chinese economie. Klik op de tijdscodes in zijn video voor de vragen die hij beantwoordt. Zoals steeds een vaste waarde voor deze rubriek. 52 goed bestede minuten.

De bourgeoisie. Schilderij David Alfaro

Je moet het met de opinies in dit gesprek niet altijd eens te zijn om de vele interessante opmerkingen te lezen die Frans-Amerikaans filosoof Gabriel Rockhill en Chinees academicus Zhao Dingqi maken over het fenomeen dat heel de wereld erkent voor wat het is, behalve het westen zelf: westers imperialisme. Ook dat deel van de Westerse linkse intelligentsia dat dit imperialisme blijft verdedigen nemen ze kritisch onder de loupe.

 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.