VS versus China, waarom is Afrika arm, ‘onze’ genocide en context over Syrië

Talkshows met inhoud? Ze bestaan wel degelijk.

FacebooktwitterFacebooktwitter

Vier Tegendraadse Kijkvoervideo’s dit weekend. Terwijl de VS voor oorlog kiezen, kiest China voor economische ontwikkeling. Afrika is niet arm, Afrika wordt arm gehouden. Dit is geen oorlog Israël-Hamas, dit is zelfs geen genocide door Israël, dit is genocide door het Westen. En Vijay Prashad geeft historische context over Syrië.

Terwijl de VS blijven doorgaan met aanstoken van conflict en chaos, kiest China onverminderd voor de promotie van economische ontwikkeling. Het is niet wat je politici en ‘experten’ hoort verklaren in onze mainstream media. Daar lijkt het wel of de Chinese horden aan de deur staan. Indiaas econome Radhika Desai bekijkt China samen met VS-economen Michael Hudson en Mick Dunford.

De Europese Unie en de VS doen er alles aan om Afrika uit de armoede te helpen. Zo wordt toch beweerd. Professor economie aan Denison University in Ohio Fadhel Kaboub spreekt met Kenyaanse blogger Lynn Ngugi wat er werkelijk gaande is. Met openlijke en minder openlijke strategieën willen de EU en de VS Afrika in een financiële wurggreep houden ten bate van Westerse belangen in de mijnbouw, de bosbouw … “Afrika is arm en onderontwikkeld omdat dat zo bedoeld is.”

Joods-Amerikaans onderzoeker Norman Finkelstein overloopt de motieven waarom Israël een genocide pleegt op een volk in Gaza en waarom het Westen daar actief aan meewerkt. Dit is geen Oorlog Israël-Hamas zoals onder meer de VRT blijft beweren, dit is zelfs geen oorlog van Israël. Dit is een genocide, die diepe historische wortels heeft in het Westerse economische systeem van uitbuiting. We mogen er niet zomaar van uitgaan dat de overwinning zeker is. Dat verzwakt ons. Verzet blijft echter nuttig, geef nooit de hoop op.

Wie afgaat op de hoera-berichten in onze media weet het zeker, de poorten van democratie en vrijheid zijn definitief open gegaan voor de Syrische bevolking. Zonder context en geschiedenis lijkt wel dat te kloppen. Er zijn nochtans incidenten genoeg die in de andere richting wijzen. Brian Becker van BreakThroughNews bespreekt met Vijay Prashad de historische context van wat in Syrië aan het gebeuren is. Inzicht in geschiedenis is inzicht in het heden.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *