Dokter Abed van Al Awda-hospitaal in Gaza getuigt: “We gaan door om te redden wat overblijft van ons volk”

Keizersnede met zaklamp op het hoofd (dokter Fayez Abed). Alle foto’s: Al Awda

FacebooktwitterFacebooktwitter

Dokter Fayez Abed van het Al Awda-hospitaal in Noord-Gaza getuigt over de gruwelijke situatie voor patiënten en personeel onder de huidige permanente bedreiging van bombardementen. Op 20 oktober 2023 spraken we nog met zijn directeur, dokter Ahmed Muhanna. Sinds diens ontvoering op 17 december 2023 door de bezettingstroepen van Israël is niets over zijn lot bekend.

Op 20 oktober 2023 konden we nog een rechtstreeks gesprek voeren via WhatsApp met dokter Ahmed Muhanna, directeur van het Al Awda-hospitaal in het noorden van Gaza. De geluids- en beeldkwaliteit was zeer slecht, maar het lukte nog (zie ons gesprek in de tweede video van dit artikel).

Twee maanden na ons gesprek, op 17 december 2023, werd dokter Muhanna ontvoerd door de Israëlische bezettingstroepen. Sindsdien is over zijn lot niets bekend, noch over zijn gezondheidstoestand, noch over de plaats waar hij gegijzeld wordt gehouden.

Reeds meerdere collega-dokters werden ontvoerd, een aantal van hen is in verdachte omstandigheden omgekomen na zware folteringen, anderen werden zwaar toegetakeld terug vrijgelaten. Velen van hen bevinden zich nog in dezelfde situatie als dokter Muhanna.

Intussen een jaar later zijn rechtstreekse gesprekken onmogelijk geworden door de vernietiging van zendmasten en communicatie-apparatuur door het bezettingsleger. Collega en dokter Fayez Abed, die nog wel in het Al Awda-hospitaal werkt en die we nu mogen spreken, zet zijn gsm zo weinig mogelijk aan en kan alleen communiceren in de buurt van een open raam, wat levensgevaarlijk is door de Israëlische sluipschutters die schieten op iedereen die ze te zien krijgen.

Dokters Muhanna en ABed verzorgen een baby

Dit interview is dan ook in fasen uitgevoerd. Eerst hebben we een aantal vragen via Whatsapp verzonden. Zodra dokter Abed die ontving heeft hij ze in korte sms-berichten met tussenpauzes beantwoord. In het Spaans, wat hij na zijn opleiding tot geneesheer in Cuba heeft geleerd. We hebben zijn antwoorden vervolgens gebundeld en vertaald.

Er zijn veel redenen om zeer ongerust te zijn over het lot van de ontvoerde dokter Ahmed Muhanna. Is hij nog in leven? Zo ja, onder welke omstandigheden wordt hij gevangen gehouden? Wat is zijn gezondheidstoestand? We vroegen aan Abed wat hij er over weet en hoe de situatie voor het ogenblik is in zijn hospitaal.

Dokter Fayez Abed: “We hebben geen enkele officiële informatie over Dr. Ahmed Muhanna sinds hij werd ontvoerd op 17 december 2023. Het Al Awda-ziekenhuis kampt met een reeks zware problemen, waarvan het belangrijkste het gebrek is aan medicijnen, medische benodigdheden, voedsel en brandstof voor de generator en een groot tekort aan medisch personeel.”

“Ondanks de voortdurende oproepen die via de ziekenhuisadministratie werden gedaan door het Rode Kruis en de VN-Wereldgezondheidsorganisatie, weigeren de bezettingstroepen de noodzakelijke coördinatie te verlenen om de basisbehoeften te voorzien tijdens deze nu reeds meer dan 41 dagen durende belegering (ons gesprek ging door op 13 november).”

Het personeel neemt afscheid van drie door het bezettingsleger geëxecuteerde collega’s

“Wat elektriciteit betreft, we gebruiken de stroomgenerator alleen tijdens levensreddende operaties. Al onze afdelingen zitten vol patiënten en voor het eerst plaatst het ziekenhuis nu extra bedden in de gangen.”

“We hebben ongeveer 56 patiënten met hun begeleiders en 70 à 150 patiënten komen dagelijks toe bij de receptie en de spoed, de meesten zijn vrouwen en kinderen. Een aantal van hen heeft onmiddellijke opname nodig voor spoedoperaties.”

Interview dokter Ahmed Muhanna op 20 oktober 2023 (11:29, Engels, geen ondertitels) (de uitgeschreven vertaling van dit gesprek vind je op deze link).

“We beschikken nog over één chirurg die alleen nog levensreddende operaties uitvoert. Er zijn ook nog 4 verloskundigen en gynaecologen aanwezig die keizersneden en spoedoperaties uitvoeren. Daarnaast hebben we nog 3 spoedartsen en twee anesthesisten over.”

“Het totale aantal nog beschikbare personeelsleden, inclusief artsen, verpleegkundigen en ondersteunende diensten, bedraagt nu 69. Vanwege de belegering, die dus al meer dan 41 dagen duurt, kan meer dan de helft van het zorgpersoneel echter niet komen werken. Het totale aantal zorgmedewerkers vóór 7 oktober 2023 was 157.”

Een gewond kind geeft de moed niet op

“De bezettingstroepen hebben ons reeds meermaals bedreigd met gedwongen evacuatie van het ziekenhuis. We weigeren en blijven vastberaden in ons ziekenhuis verder werken onder bombardementen en voortdurend beschietingen door scherpschutters, om te redden wat er nog overblijft van ons volk in het noorden van de Gazastrook.”

Een zwaargewond kind wordt binnengedragen

Afscheid van drie collega’s

#freeahmedmuhanna

 

De Belgische ngo Viva Salud steunt de gezondheidsorganisatie AWDA in Gaza met projecten erkend door het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Het Al Awda-hospitaal is een van de vier hospitalen van deze organisatie. De antwoorden van dokter Fayez Abed werden vertaald door Lode Vanoost.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.