Op 26 november 2024 heeft Belgisch Koning Filip ambassadeur Amal Jadou ontvangen in het Koninklijk Paleis. Dit is opnieuw een belangrijke stap vooruit voor het Palestijnse volk en zijn strijd voor zelfbeschikking.
Op 26 november 2024 heeft België de facto de staat Palestina erkend als volwaardig lid van de gemeenschap der wereldstaten. Dat werd bevestigd door de officiële ontvangst van de missiebrieven van mevrouw Amal Jadou, die voortaan de functie van Ambassadeur van Palestina in België opneemt. Zij wordt tevens ambassadeur voor Luxemburg en de Europese Unie. Formeel gezien is dit nog geen volwaardige erkenning, maar de symbolische kracht van de ontvangst door de Koning, het staatshoofd, kan niet ontkend worden.
Mevrouw Jadou is voormalig buitenlandadviseur van de Palestijnse eerste minister en was zelf jarenlang vice-minister voor Europese Zaken in Ramallah. Haar diplomatieke loopbaan begon ze als onderchef van de Palestijnse missie in Washington DC. Zij studeerde Internationale Relaties aan Tufts University.
De genocide in Gaza tegen het Palestijnse volk heeft in al zijn gruwelijke tragiek het proces van erkenning van Palestina versneld. Tot nu erkennen 9 EU-lidstaten reeds Palestina, Zweden sinds 2014. De Tsjechische Republiek en Slovakije erkenden Palestina als Tsjechoslovakije in 1988, net als de toenmalige Oostbloklanden Bulgarije, Hongarije, Polen en Roemenië. Ook Malta en Cyprus erkenden Palestina reeds in 1988.
Van deze landen hebben Zweden en Malta ook een ambassadeur in de Palestijnse hoofdstad Ramallah, Cyprus heeft een ambassade zonder ambassadeur. Hongarije, Roemenië en Polen hebben een diplomatiek kantoor, geen ambassade. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië hebben consulaten (die geen erkenning inhouden van de staat Palestina).
Het is nog niet bekend of België een eigen ambassadeur voor Palestina zal benoemen. In ieder geval stelt België met deze aanvaarding van de Palestijnse ambassadeur een precedent voor de EU. Alleen Zweden is ons land in de EU voorafgegaan.
De erkenning door België heeft bijzondere symbolische waarde omdat België tevens de zetel is van de EU, de NAVO en talrijke andere internationale organisaties. Als Palestijns ambassadeur voor de EU wordt zij ook de facto erkend door alle EU-lidstaten als de vertegenwoordiger van haar land.