De Israëlische militaire bezettingsmacht heeft het 14-jarig Palestijns meisje Ghada uit Oost-Jeruzalem gedeporteerd naar Gaza, hoewel ze heel haar leven op de bezette Westelijke Jordaanoever woont en nooit in Gaza is geweest. Ze beging geen enkel misdrijf, maar was enkel ‘illegaal’ aanwezig in Oost-Jeruzalem. Haar ouders werden niet verwittigd. Ghada kent niemand in Gaza.
De 14-jarige Palestijnse Ghada werd in het begin van januari 2018 in Oost-Jeruzalem door een militaire patrouille aangehouden omdat ze geen militaire pas had om zich in dit gebied te bevinden. Ghada werd geboren op de Westelijke Jordaanoever, waar ze al heel haar leven woont met haar ouders. Zij was op bezoek bij een tante op een paar kilometer van waar ze leeft, net buiten het gebied van Oost-Jeruzalem.
Ondervraagd zonder haar ouders
Na haar aanhouding werd ze twee dagen ondervraagd. Haar ouders waren daar nooit bij aanwezig, waren niet op de hoogte waar hun kind zich bevond en wat met haar aan het gebeuren was. Hoewel Ghada nooit in Gaza gewoond heeft en er ook nooit op bezoek is geweest, besliste de rechter om haar te deporteren naar Gaza tijdens een zitting waarvan haar ouders niet op de hoogte waren gebracht. Haar vader heeft in Gaza slechts verre verwanten die Ghada nog nooit ontmoet heeft en die van haar komst niet op de hoogte werden gebracht.
Op 15 januari 2018 om 5 uur ’s morgens werd zij wakker gemaakt door haar bewakers. Die meldden haar dat zij aan de de dichtbij gelegen grenspost Qalandiya tussen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever zou worden vrijgelaten. Die post is slechts enkele minuten verwijderd van haar woonplaats. Haar transport duurde echter enkele uren, waarna ze zonder enige uitleg door haar bewakers werd afgezet aan de grenspost Erez Crossing met Gaza, de enige plaats waar personen tussen Gaza en Israël kunnen oversteken.
Een bediende van de Palestijnse Autoriteit in Gaza zag haar staan, verward, zonder te begrijpen waar ze was of waarom haar ouders er niet waren om haar mee te nemen. De volgende dag wist hij contact te leggen met haar ouders die pas dan wisten wat met hun dochter al die dagen aan de hand was geweest en waar ze zich nu bevond. Ze verblijft nu bij verwanten van haar vader die ze zelf nog nooit ontmoet heeft.
De reden die de Israëlische bezettingsrechtbank voor deze gang van zaken geeft is dat volgens hen Ghada en haar ouders geregistreerd staan op een adres in Gaza. Ook al wonen haar ouders reeds meer dan vijftien jaar op de bezette Westelijke Jordaanoever, toch staan zij blijkbaar nog steeds geregistreerd als ‘wonend in Gaza’. Hetzelfde gebeurt met hun kinderen, ook al werden die geboren op de Westelijke Jordaanoever.
Meer dan 21.000 Palestijnen zouden zich in dergelijke situatie bevinden. In 2017 werden 27 Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen met dezelfde drogredenen gedeporteerd naar Gaza, omdat ze daar volgens Israël ‘officieel’ zouden wonen.
De Israëlische mensenrechtenorganisatie HaMoked heeft namens het meisje en haar ouders een petitie ingediend bij de militaire opperbevelhebber van de Israëlische bezettingstroepen op de Westelijke Jordaanoever om deze situatie zo snel mogelijk recht te zetten en diende tevens een dringend verzoek in bij het Hooggerechtshof.
‘Illegaal’ zonder eng misdrijf te plegen
Het gaat in dit geval niet eens over een kind dat enig misdrijf zou hebben gepleegd (‘misdrijf’ volgens de interpretatie van de bezettingsmacht). Oost-Jeruzalem heeft een apart statuut van de rest van de bezette gebieden. Hoewel Ghada zich bij haar aanhouding op slechts enkele kilometers bevond van haar woonplaats, had zij niet de nodige vergunning om in Oost-Jeruzalem te zijn.
Oost-Jeruzalem werd door Israël genannexeerd, maar wordt internationaal nog steeds gezien als bezet gebied. Reisvergunningen aan Palestijnen worden zeer sporadisch uitgereikt, wat heel wat Palestijnen dagelijks verplicht om het dan maar zonder te riskeren. Dat laat de bezettingsautoriteiten toe om zeer arbitrair op te treden en het dagelijkse gevoel van rechtsonzekerheid bij de Palestijnen nog te vergroten.
Wat met het 14-jarige meisje Ghada gebeurt is symptomatisch voor de manier waarop de Israëlische bezettingsmacht de elementaire burgerrechten van de Palestijnse bevolking systematisch miskent. Minderjarigen worden aangehouden en ondervraagd zonder dat hun ouders worden verwittigd of bij verhoren mogen aanwezig zijn.
Volgens VN-waarnemers hebben kinderen in Gaza en de andere bezette gebieden het hoogst aantal posttraumatische psychische problemen ter wereld.
Bron: Israel deports 14-year-old girl to Gaza — without telling her parents