Sinds enkele weken wordt president Lenin Moreno van Ecuador beschuldigd van corruptie (zie President Moreno van Ecuador verdacht van corruptie). Protesten tegen zijn neoliberale hervormingen en sociaal inleveringsbeleid nemen toe en na de recente onthullingen over corruptie eisen meer en meer Ecuadoranen zijn ontslag.
INA-papers
De recente onthulling van de INA-papers werden gedaan door een Ecuadoraans tijdschrift. INA is een offshore-investeringsbedrijf. Het Chinese bedrijf Sinohydro is de bouwer van de Coca Codo Sinclair hydro-elektrische stuwdam in Ecuador. Het bedrijf heeft 18 miljoen dollar betaald aan het offshorebedrijf Recorsa. Dat bedrijf heeft op zijn beurt al het geld overgeheveld naar 10 andere postbusbedrijven in Panama, waaronder INA Investments Corps. INA is eigendom van Edwin Moreno, broer van de president (het letterwoord INA is een verwijzing naar de drie dochters van Lenin Moreno Irina, Cristina en Karina).
President Moreno ontkent alle beschuldigingen. Hij zou het bedrijf in 2013 al verlaten hebben, maar documenten uit maart 2015 melden hem nog steeds als mede-eigenaar. Volgens hem is dit een smeercampagne van zijn voorganger Rafael Correa. Volksvertegenwoordiger Ronny Aleaga die het onderzoek tegen Moreno in gang heeft gezet is lid van de partij Revolución Ciudadana, die achter Correa staat.
WIkiLeaks-tweet
Op 25 maart publiceerde WikiLeaks een tweet waarin de organisatie schreef: “Corruptie-onderzoek geopend tegen Ecuador president Moreno, nadat inhoud werd gepubliceerd die van zijn iPhone (Whatsapp, Telegram) en gmail zou komen. New York Times berichtte dat Moreno heeft geprobeerd Assange te verkopen aan VS voor schuldverlichting.”
Op 27 maart noemde minister van buitenlandse zaken José Valencia deze tweet “een absolute leugen bedoeld om de waardigheid van ons land te schaden … we zullen geen verzinsels en belediging tolereren – ik kan nog niet zeggen wanneer we actie zullen nemen, maar dat we actie zullen nemen is zeker.” Op 28 maart heeft minister van communicatie Andrés Michelena beweerd dat de INA-papers door WikiLeaks zouden zijn gelekt in samenwerking met president Maduro van Venezuela en voormalig president Correa, met de bedoeling de regering van Moreno ten val te brengen.
Bovendien beweert de president zelf dat WikiLeaks foto’s uit zijn privéleven zou hebben gehackt. WikiLeaks ontkent echter iets met de INA-papers of met de betroffen foto’s te maken te hebben.
Volgens WikiLeaks poogt Moreno de aandacht af te leiden van de corruptiezaak zelf door voor te stellen dat de gelekte documenten onbetrouwbaar zouden zijn omdat ze zouden zijn gelekt door WikiLeaks. Julian Assange zou daarom als leider van WikiLeaks zijn voorwaarden voor politiek asiel hebben geschonden. Julian Assange is echter reeds een jaar niet betrokken bij de werking van WikiLeaks, omdat hij sinds maart 2018 van de ambassade in Londen geen enkele toegang meer krijgt tot internet.
Dat WikiLeaks de bron zou zijn van de onthullingen tegen Moreno is hoogst onwaarschijnlijk. De organisatie noch Assange hebben er enig belang bij de huidige president van Ecuador tegen de haren in te strijken.
Julian Assange verblijft nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen omdat Groot-Brittannië hem wil aanhouden voor het breken van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating, met zijn vlucht naar de ambassade. Zweden heeft reeds in 2017 zijn aanhoudingsbevel laten varen. In tegenstelling tot wat nog steeds voortdurend wordt beweerd door de meeste media werd Assange nooit aangeklaagd voor een misdrijf, maar enkel gezocht voor ondervraging “in een zaak van mogelijk seksueel wangedrag” (niet van verkrachting) tijdens een tournee in Zweden.
Moreno heeft vroeger al verklaard dat Assange een “geërfd probleem” is waar hij van af wil. Er is bovendien nog een andere reden waarom de zaak mogelijk in een stroomversnelling komt. Er dreigen parlementaire verkiezingen in Groot-Brittannië ten gevolge van de Brexit-chaos. Een nieuwe regering onder leiding van Jeremy Corbyn zou kunnen beslissen Julian Assange vrij te laten. WikiLeaks maakt gewag van een mogelijke beslissing in de komende uren en dagen.
Bron: Ecuador twists embarrassing INA Papers into pretext to oust Assange