“Islamofobie bestaat niet” of “is geen racisme, want moslims zijn geen ras”. Het is slechts een selectie van de pseudo-tegenargumenten die je van cafétoog tot tv-panel naar je hoofd krijgt geslingerd wanneer je het begrip ter sprake wil brengen. Antropoloog Marijn de Koning ontleedt en ontwapent de vijf voornaamste mythen over islamofobie in een handige pocket, uitgegeven door KifKif.
We maken het allemaal wel mee. Tijdens een gesprek krijg je een kort en krachtig tegenargument, waarvan je zo aanvoelt dat het niet klopt, maar je weet niet zo direct een antwoord te formuleren. Aha! Je voelt je vervolgens verplicht om een hele uitleg te geven, zodat je tijd verliest voor je oorspronkelijke redenering. Strijd bij voorbaat verloren. Geen vorm van racisme die meer emotionele oprispingen veroorzaakt dan islamofobie. “Het bestaat niet” en “moslims zijn geen ras” zijn de meest bekende.
Een verwittigd mens is er twee waard, zegt het spreekwoord. Dat geldt nog meer voor een goed geïnformeerd mens. Die broodnodige informatie is wat het boekje ‘Vijf mythen over islamofobie’ biedt. Antropoloog Martijn de Koning ziet vijf mythen over islamofobie die grotendeels alle ‘leugendes’ over islamofobie samenvatten.
“Islamofobie is een uitvinding van Khomeini”.
“Islamofobie is angst voor de islam”.
“Islamofobie is geen racisme want moslims zijn geen ras”.
“Islamofobie is niet dodelijk”.
“Islamofobie bestaat niet”.
Dit boek in pocketformaat bevat 67 pagina’s tekst, netjes ingedeeld, zodat de lezer er gemakkelijk naar kan teruggrijpen. Zeer handig om je voor te bereiden op debat of discussie. Hier lezen we onder meer dat het begrip islamofobie al bestaat sinds 1910, lang voor Khomeini. Een algemeen aanvaarde wetenschappelijke definitie bestaat nog niet, wel worden over het algemeen een aantal kenmerken erkend die in 1997 in een Brits onderzoeksrapport werden gepubliceerd. ‘Fobie’ suggereert een medisch probleem, claustrofobie, arachnofobie, islamofobie is dus nonsens. Nochtans niemand die homofobie of xenofobie met dezelfde stelligheid als onzin wegzet.
Dit is slechts een zeer korte greep uit de tekst, die onrecht doet aan wat nog meer in de vijf hoofdstukken van dit boekje staat. Gewoon lezen, wat zinnen aanstippen en in de buurt houden voor verder gebruik. Je hebt het zo uit, een treinrit heen en terug Brussel-Gent of Brussel-Antwerpen.
De auteur schreef zijn bedenkingen eerst neer op zijn persoonlijke blog. Kif Kif, de “interculturele organisatie die strijdt tegen racisme en voor gelijkwaardigheid” nam ze over op zijn website en bundelde ze nu in deze publicatie.
Een kleine suggestie aan Kif Kif. In het boekje staan een paar sterke concrete voorbeelden van situaties die verkeerd lopen omwille van ‘islamofobie’, zoals dat van de wiskundeprofessor (voor dit verhaal: lees het boek). Korte verhalen die mythen ontkrachten. Iets om verder uit te werken.
Auteur Martijn de Koning verricht onderzoek (aan zowel de Radboud Universiteit als de Universiteit van Amsterdam) naar activisme onder moslims in Europa, Nederlandse moslims in Engeland en bestudeert maatschappelijke processen zoals de racialisering van moslims. Hij publiceerde over militant activisme onder moslims, Nederlandse Syriëgangers, het werk van de anti-islamofobie netwerken, jonge Marokkaans-Nederlandse moslims in Gouda en hun religieuze beleving en naar de opkomst en ontwikkelingen omtrent ‘salafisme’ in Nederland (bron www.kifkif.be)
Martijn de Koning. Vijf Mythen over Islamofobie. Kik Kif, Brussel, 2019. 67 pp. (zonder voetnoten en literatuurlijst). ISBN 978 94 9926 8913 99. Met de aankoop van het boek voor 5 euro (+ verzendingskosten), steun je Kif Kif. Bestellen bij info@kifkif.be of gratis e-book op https://kifkif.be/vijf-mythen-over-islamofobie-ebook.