“Ongelijkheid is geen noodlot maar een doelbewust in stand gehouden machinerie, die ongelijkheid nodig heeft om te bestaan en te overleven”. Paul Goossens, auteur van het boek De Ongelijkheidsmachine zegt nog veel meer in dit boeiende gesprek, waarin hij samenvat hoe ongelijkheid kan bestaan. Essentiële kennis om deze machine te verslaan.
Om De Ongelijkheidsmachine te verslaan moet je weten hoe ze werkt, hoe ze is ontstaan, hoe ze het tot nu heeft volgehouden. Die informatie biedt dit boek. Met die kennis zijn klimaatactivisten en sociale strijders beter gewapend om samen een sterke tegenmacht tegen De Ongelijkheidsmachine op te bouwen.
Paul Goossens vat samen waar hij altijd al heeft voor gestreden. Democratie versus ongelijkheid, de twee zijn onverzoenbaar. Hij kiest voor het eerste.
(klik op het icoon rechtsonder in beeld voor Nederlandstalige ondertitels)
Klik op de tijdscodes voor de onderdelen van ons gesprek:
00:00– Ongelijkheid is een machine
04:01– Onze grote Verlichtingsdenkers waren tevens overtuigde ongelijkheidsdenkers
07:07– VS in 1776: ‘Alle mensen zijn gelijk!’, maar niet helemaal …
11:24– De gelijkheidsmythe van de VS versus de realiteit
15:23– Deze obscene ongelijkheid is onhoudbaar
19:28– De EEG, in 1991 nog meer ‘economisch’ heropgericht tot de EU
21:50– Dit is een negatie van de democratie
23:39– Verzet uitschakelen, vooral van vakbonden, is grootste obsessie van de machine
25:35– Onze ministers van financiën kletsen maar wat uit hun nek
30:23– Klimaatactie en sociale strijd zijn één geheel
32:34– Laat ons samen een sterke tegenmacht tegen de ongelijkheid opbouwen
Paul Goossens. De Ongelijkheidsmachine – Een verborgen Europese geschiedenis.
EPO, Antwerpen, 2023, 580 pp. ISBN 978 9462 6742 71
Zie ook de recensie ‘De ongelijkheidsmachine’ van Paul Goossens toont de naakte neoliberale bankiers, politici en hun mediagoeroe’s
Tussen de drukte van het internet door blijven boeken een rustpunt. Sommige boeken lees je éénmaal om ze daarna nooit meer te bekijken. Anderen zijn blijvers. Dit is er één van.
Koop je boeken niet bij een van de grote internetgiganten à la Amazon. Koop ze bij je boekenwinkel, waar je nog wordt geholpen door mensen die zelf graag boeken lezen en er iets van kennen. Boeken kopen is trouwens géén uitgave, het is een investering.
Géén boekenwinkel in je buurt, je wijk, je dorp? Géén probleem. Weinig geweten, maar krantenwinkels zitten in hetzelfde verdeelcircuit als de boekenwinkels. Bestel het gewoon bij je lokale zelfstandige krantenboer-in, dan heeft die er een deeltje van zijn inkomen aan (en niet Jeff Bezos en consoorten).