Julian Assange spreekt op 1 oktober 2024 voor het eerst in het openbaar na zijn vrijlating uit een Britse gevangenis op 25 juni. Hij zal daar het woord richten tot de Commissie voor Mensenrechten van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.
Hoewel Assange nog steeds herstelt van de zware fysieke gevolgen van elf jaar gevangenschap, waarvan vijf in volledig isolement, is hij ingegaan op de uitnodiging van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa om zijn dank uit te drukken voor de steun die de Assemblee en zijn leden hebben gegeven tijdens de jaren van zijn gevangenschap.
De Raad van Europa?
De Raad van Europa1 is minder bekend dan de instellingen van de Europese Unie (en wordt er dikwijls mee verward). Deze instelling werd in 1949 opgericht, acht jaar voor de oprichting van de Europese Unie (EU) in 1957, die tot 1991 Europese Economische Gemeenschap (EEG) heette en toen slechts zes lidstaten omvatte, de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Italië.
De Raad van Europa heeft 46 lidstaten: alle 27 EU-lidstaten en Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Groot-Brittannië, IJsland, Liechtenstein, Moldavië, Monaco, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, San Marino, Servië, Turkije, Oekraïne, Zwitserland.
Rusland werd geschorst na de invasie van Oekraïne in 2022 en heeft vervolgens de organisatie verlaten. Canada, Israël, Japan, Mexico, het Vaticaan en de VS hebben een status van waarnemer, wat hen toegang geeft tot bepaalde vergaderingen zonder stemrecht.
Zijn voornaamste taak is de bescherming van de mensenrechten, democratie en de rechtstaat in de lidstaten. De Raad van Europa omvat tien instellingen, waarvan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) het meest bekend is.
Er is ook een Parlementaire Assemblee (PACE)2, die bestaat uit delegaties van de nationale parlementen van de lidstaten en zetelt net als het EHRM in Straatsburg. Het is voor een Commissie van de PACE dat Assange zal spreken.
Steun voor Julian Assange
Assange zal in Straatsburg op 1 oktober van 8:30 tot 10 uur het woord richten tot de Commissie Mensenrechten van de PACE, waar hij bewijzen zal geven voor de onrechtmatigheid van zijn gevangenschap en vervolging.
Over zijn mishandeling door het Britse gerecht stelde het IJslandse parlementslid Thórhildur Sunna Ævarsdóttir een onderzoeksrapport op. Volgens WikiLeaks “bevestigt dit rapport dat Assange een politieke gevangene is en roept het Groot-Brittannië op om een onafhankelijk onderzoek toe te laten om te zien of hij al dan niet werd blootgesteld aan onmenselijke en vernederende behandeling”.
Het rapport legt verder uit hoe “regeringen zowel legale als extralegale middelen inzetten om dissidentie over de grenzen heen te onderdrukken, wat een belangrijke bedreiging vormt voor de persvrijheid en de mensenrechten.”
De PACE heeft meermaals zijn vrijlating bepleit en zal op 1 oktober bekijken of zijn vervolging politiek gemotiveerd was.
Zie ook Julian Assange vrij dankzij jarenlange mobilisatie, niet dankzij mainstream media
Notes:
1 De woordvolgorde is belangrijk: de ‘Raad van Europa’ mag je niet verwarren met de EU-instelling ‘Europese Raad’ van regeringsleiders of ministers.
2 PACE is de Engelse afkorting van Parlementary Assembly of the Council of Europe. Niet teverwarren met het Europees Parlement, een EU-instelling waarin rechtstreeks verkozen Europarlementsleden zetelen en afwisselend in Brussel en Straatsburg zetelt.