Claudia Sheinbaum, eerste Joodse president van Mexico erkent Palestina

Claudia Sheinbaum Pardo. Foto: Maritza Ríos/Secretaría de Cultura de la Ciudad de México/CC BY-SA 2:0

FacebooktwitterFacebooktwitter

Tijdens haar inauguratie-toespraak veroordeelde president Claudia Sheinbaum Prado de genocide in Gaza en verklaarde de staat Palestina te zullen erkennen. Zij is de eerste vrouwelijke president van Mexico, tevens de eerste Joods-Mexicaanse presidente. Als klimaatwetenschapper is zij tevens fervent klimaatactiviste en voorvechter van sociale rechten voor de gewone Mexicanen.

Wie dacht dat de erkenning van Palestina door een land met 131 miljoen inwoners, het 11de grootste land ter wereld, wereldnieuws zou zijn wanneer tezelfdertijd een genocide wordt gepleegd tegen de Palestijnse bevolking moet zijn verwachtingen temperen, tenminste als hij/zij in het Westen leeft.

In de rest van de de wereld buiten de bubbel van het Westen waar de overige 82 procent van de wereld leeft was het wel groot nieuws. Claudia Sheinbaum (°1962) verklaarde zich tijdens haar beëdiging als president van Mexico voorstander van de erkenning van de staat Palestina.

President Claudia Sheinbaum. Foto: Public Domain

Zij is de eerste vrouwelijke president van Mexico en tevens ook de eerste Joods-Mexicaanse president. Haar grootouders emigreerden naar Mexico uit Litouwen en Bulgarije in de jaren 1930. Sheinbaum maakte academische carrière als wetenschappelijk onderzoeker en was meerdere jaren lid van het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Tijdens haar loopbaan was ze auteur of mede-auteur van meer dan honderd wetenschappelijke publicaties en twee boeken over energie, leefmilieu en duurzame ontwikkeling.

In 2000 leidde ze het departement milieubeheer van de federale hoofdstad Mexico, dat toen als burgemeester haar voorganger als president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) had. De hoofdstad Mexico City heeft 22,5 miljoen inwoners (de Benelux heeft 29 miljoen inwoners).

In 2018 werd ze zelf burgemeester van de hoofdstad en op 2 juni 2024 won ze de presidentsverkiezingen, met de volle steun van haar voorganger AMLO. Die beëindigt zijn mandaat met de hoogste populariteitsscore van een uittredend president in de Mexicaanse geschiedenis.

De Joodse bevolking van Mexico is slechts 40 à 50.000 mensen groot, de meesten leven in de hoofdstad. Meestal zijn het nakomelingen van emigranten uit het Midden-Oosten. Joodse emigranten uit Europa zijn slechts een zeer kleine minderheid binnen de Joodse gemeenschap.

Haar verkiezing als vrouw en Joodse in het overwegend katholieke Mexico is niet alleen daarom merkwaardig. Ze is ook de tweede uitgesproken linkse president (na AMLO als eerste).

Ze wil alle sociale programma’s van haar voorganger verder zetten en uitbreiden, de energieprijzen reguleren weg van de vrije markt, investeren in spoorwegen, pollutie en waterbevoorrading aanpakken. Verder wil ze de sociale uitbuiting door grote multinationals aanpakken. De strijd tegen de drugshandel ziet zij als een geheel met de strijd tegen armoede.

 

Ook wil ze de strijd tegen de corruptie in het gerecht, de politie en het leger verderzetten en maatregelen nemen om de vrouwenrechten te beschermen in een land waar geweld tegen vrouwen binnen en buiten het gezin nog steeds problematisch hoog is.

Ze sluit zich tevens aan bij de oproep om de staat Palestina te erkennen en bij de klacht voor genocide tegen Israël bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de VS-media reeds voor haar verkiezing, toen ze in de peilingen werd voorspeld als verwachte overwinnaar, werd weggezet als een politica met autoritaire trekken en met ‘anti-Amerikaanse’ neigingen.

Pogingen om haar te linken aan de drugsmaffia in Mexico werden gelanceerd vanuit media in de VS, berichten die vervolgens gretig werden overgenomen door de commerciële media in Mexico die nog volledig in handen zijn van de oligarchie.

Zij slagen er echter niet meer in de Mexicaanse bevolking te overtuigen niet meer voor linkse kandidaten te stemmen of thuis te blijven. De komende vijf jaar worden zeer boeiend voor de Mexicaanse bevolking, die dankzij haar verkiezing voor het eerst in hun geschiedenis uitkijken naar tien opeenvolgende  jaren sociaal beleid voor de gewone Mexicanen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *