Ondanks bedreigingen met economische sancties door de VS gaat Zuid-Afrika door met zijn klacht voor genocide tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De Zuid-Afrikaanse ambassadeur in Nederland overhandigde op 29 oktober dozen met bewijzen terwijl VN-speciaal rapporteur Francesca Albanese haar rapport neerlegde bij de VN in New York.
Op 29 oktober 2024, de laatste dag bewijzen voor de klacht van genocide tegen Israël nog konden worden ingediend, heeft Zuid-Afrika een officieel ‘memorial‘ van 750 pagina’s neergelegd bij het Internationaal Gerechtshof. Ook droeg ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland, Vusi Madonsela, dozen met bewijzen over aan de instelling.
Volgens de regels van het Gerechtshof mag dit ‘memorial‘ niet openbaar worden gemaakt door de eisende partij. Zuid-Afrikaans president Cyril Ramaphosa noemt het document “een alomvattende presentatie van overweldigend bewijs van genocide in Gaza”. “De schrijnende genocide in Gaza is zichtbaar voor iedereen die niet verblind is door vooroordelen”.
Bijna 60 landen en regionale organisaties hebben zich bij de klacht van Zuid-Afrika aangesloten of solidair verklaard1. Vier landen hebben reeds juridische stappen gezet om de rechtszaak als rechtstreeks betrokken partij te vervoegen: België, Ierland, Spanje en Cuba.
De bewijzen tonen aan dat Israël het Genocideverdrag van 1949, een flagrante schending van zijn ondertekening en ratificering van dit verdrag in 1950. Bovendien blijft Israël alle voorlopige maatregelen schenden die het Internationaal Gerechtshof heeft opgelegd bij zijn eerste vonnis dat de genocide in Gaza ‘waarschijnlijk’ noemt.
Tevens heeft het Hof in juli 2024 een opinie gepubliceerd die stelt dat de bezetting van Gaza, Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golan-hoogvlakte een illegale vorm van apartheid is.
In de dagen voor 29 oktober hebben meerdere leden van de regering van Israël het woord genomen op een conferentie waar ze openlijk hebben gepleit voor de etnische zuivering en herkolonisering van Gaza.
Israël blijft echter ontkennen dat het genocide pleegt, een stelling die alleen door de VS wordt bijgetreden. De VS zijn ook het land dat 70 procent van alle militaire kosten van de aanval op de bevolking van Gaza financiert.
Op dezelfde dag als Zuid-Afrika in Den Haag presenteerde VN-Speciaal Rapporteur voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden Francesca Albanese haar rapport ‘Genocide as colonial erasure’ (genocide als koloniale uitroeiing).
Francis Boyle is professor internationaal recht aan de University of Illinois. Vermits de VS met hun veto de werking van de VN-Veiligheidsraad blokkeren stelt hij voor dat de VN-Algemene Vergadering (van alle VN-lidstaten) de controle moet overnemen en een wapenembargo en economische sancties kan opleggen. “Dat werd eerder al gedaan tegen Apartheid Zuid-Afrika voor zijn illegale bezetting van Namibia.”2
Notes:
1 Albanië, Afghanistan, Algerije, Azerbeidzjan, Bangladesh, Bahrein, België, Bolivia, Brazilië, Brunei, Burkina Faso, Colombia, Cuba, Djibouti, Egypte, Gambia, Guyana, Ierland, Indonesië, Iran, Irak, Jemen, Jordanië, Kazakhstan, Koeweit, de Komoren, Kameroen, Kirgizië, Libanon, Libië, Maleisië, de Maldiven, Mauretanië, Marokko, Namibia, Niger, Nigeria, Oman, Oeganda, Oezbekistan, Pakistan, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Spanje, Soedan, Syrië, Tadzjikistan, Togo, Tsjaad, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Venezuela en de Verenigde Arabische Emiraten.
2 Zuid-Afrika heeft buurland Namibia bezet van 1915 tot 1990, te beginnen met de overname van het Duits koloniaal bestuur over Namibia tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bezetting eindigde officieel met de onafhankelijkheid van Namibia op 21 maart 1990, maar was de facto al beëindigd in de loop van 1988.