Wat te denken van het staakt-het-vuren in Libanon?

Vernielde gebouwen in Beiroet als gevolg van een voorbije oorlog met Israël. Foto: Wallpaper Flare

FacebooktwitterFacebooktwitter

Is het wapenbestand een overwinning voor Israël of juist voor Hezbollah, en wat zijn de gevolgen voor Gaza?

Sinds woensdag 27 november is er een staakt-het-vuren van kracht tussen Israël en Libanon. Het voorstel is uitgewerkt door Frankrijk en de VS en vraagt zowel Hezbollah als het Israëlische leger om zich terug te trekken uit het zuiden van Libanon.

De wapenstilstand geldt voorlopig voor een periode van 60 dagen. Israël moet zich terugtrekken tot achter de internationale grens, terwijl Hezbollah zich terugtrekt achter de Litani-rivier, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de Israëlische grens.

Het Libanese leger zal de grens bewaken in samenspraak met UNIFIL, de VN-vredesmacht ter plaatse en zal verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de rust in de regio. Vijf landen, waaronder Frankrijk en de VS, zien toe op de naleving van het akkoord.

Overwinning?

De vijandelijkheden begonnen in 2023 op 8 oktober, de dag na de verassingsaanval vanuit Gaza tegen Israël. Eind september 2024 escaleerde het Israëlische regime zijn oorlog tegen Libanon. Netanyahu actualiseerde de oorlogsdoelen: hij zou het Midden Oosten hertekenen en was vastbesloten om honderdduizenden Israëlische burgers te laten terugkeren naar hun huizen in het noorden van het land.

Die waren daar weggevlucht voor de raketaanvallen van Hezbollah vanuit Libanon. Hezbollah motiveerde deze aanvallen als een antwoord op de genocide in Gaza en heeft vanaf de eerste dag gesteld dat er een onmiddellijke wapenstilstand komt zodra Israël de invasie in Gaza stopzet.

De regering van Israël stelt dit tijdelijk bestand graag voor als een overwinning, maar voor veel Israëli’s is het niet de droom waar ze op hadden gehoopt. De realiteit is immers dat Israël deze wapenstilstand nodig had.

Screenshot Middle East Eye

Israël had de laatste weken namelijk af te reken met slinkende munitievoorraden. Netanyahu verklaarde op dinsdag 26 november zellf dat het aanvullen van de wapenvoorraden een van de belangrijkste redenen was voor de wapenstilstand.

Bovendien begint de druk te wegen op militaire reservisten die al maandenlang vechten. Aan Israëlische zijde zijn meer dan 140 burgers en soldaten omgekomen in dit conflict, dat is veel naar Israëlische normen. Volgens Yaakov Amidror, een voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Netanyahu, kan Israël “zich geen jaar oorlog meer veroorloven” op de huidige schaal in het noorden.

Het bestand moet dienen om de Israëlische troepen een moment van rust te geven en de wapenvoorraden aan te vullen

De pauze in de gevechten moet met andere woorden dienen om de Israëlische troepen een moment van rust te geven en de wapenvoorraden terug aan te vullen. Concreet, om de VS en andere wapenleveranciers de tijd te geven om nog meer wapens te leveren, die aan een ijltempo door Israël zullen worden ingezet.

Hezbollah kreeg weliswaar rake klappen, maar van een uitschakeling is geen sprake, laat staan van ‘een hertekening van het Midden-Oosten’. Iran-kenner Peyman Jafari denkt zelfs dat Hezbollah gevaarlijker geworden is dan voorheen.

In Libanon is de sympathie voor de strijdbeweging in elk geval gegroeid omdat veel burgers de aanvallen van het Israëlische leger zagen als aanvallen op het land en niet op Hezbollah. Volgens Jafari is de steun voor deze strijders in het hele Midden-Oosten toegenomen.

Hoe moet het verder?

Tussen 7 oktober 2023 en 20 september 2024 voerde Israël meer dan 8.000 aanvallen uit tegen Hezbollah en andere gewapende groeperingen in Libanon. De voorbije twee maanden waren die gevechten nog veel heviger. Meer dan 3.700 Libanezen, waaronder een onbekend aantal strijders, werden gedood. Ongeveer 1 miljoen burgers, of meer dan een kwart van de Libanese bevolking, moest zijn huis verlaten.

Omdat het Israëlisch leger niet in staat was om Hezbollah uit te schakelen of de controle over het gebied ten zuiden van de Litani rivier over te nemen – wat toch de hoofddoelstelling was van de landinvasie –, heeft het zijn luchtaanvallen op zowat het hele Libanese grondgebied uitgebreid. Vooral centraal Beiroet werd geviseerd. De toegebrachte schade aan het land is enorm.

Israël kan zich nu opnieuw meer toeleggen op Gaza. Het lijkt er op dat het delen van Gaza zal gaan koloniseren

Israël mislukte dus volledig in het veroveren van het Zuiden van Libanon en schakelde daarom over op geweld uit de lucht. Libanon heeft immers geen luchtafweergeschut en nauwelijks een functioneel landleger.

Het bereikte akkoord is bijzonder onevenwichtig. Het gewapend verzet van Hezbollah wordt verplicht tientallen kilometers terug te trekken op eigen grondgebied, terwijl het leger van Israël pal aan de grens mag blijven staan.

Israël behoudt zich bovendien het recht voor toch nog aanvallen uit te voeren wanneer Hezbollah het bestand zou schenden. Wie kijkt naar de militaire geschiedenis van Israël weet dat een excuus zo gevonden is.

Dit bestand is met andere woorden zeer broos. De eerste dag van het bestand vuurde het Israëlisch leger reeds viermaal op Libanese burgers. Bovendien heeft Israël gezegd dat het opnieuw militair zal ingrijpen als het dat nodig vindt.

Israël kan zich nu opnieuw meer toeleggen op Gaza. Het lijkt er meer en meer op dat het delen van Gaza zal gaan koloniseren.

The Economist schrijft dat er te midden van de catastrofale vernietiging nieuwe gebouwen oprijzen. Het gaat over grote buitenposten voor het Israëlisch leger langs nieuwe wegen die ze op belangrijke plekken hebben geasfalteerd. De kuststrook is daardoor in tweeën gedeeld en van Egypte afgesneden.

Ondertussen kan Israël rekenen op nieuwe wapenleveringen van de VS. President Biden heeft zopas een wapenverkoop van 680 miljoen dollar aan de zionistische staat goedgekeurd. Het gaat om precisiewapens. Die levering komt bovenop de ongeveer 20 miljard dollar aan wapenverkopen die vorige week door het Congres werd goedgekeurd.

In april heeft het Congres in totaal 26 miljard dollar aan extra oorlogshulp voor Israël goedgekeurd, bovenop de 3,8 miljard aan “veiligheidshulp” die de VS aan Israël verstrekt. The genocide must go on.

 

Bronnen:

– Wat staat er in het akkoord voor staakt-het-vuren? En heeft het ook gevolgen voor Gaza?
– Why Benjamin Netanyahu backed a ceasefire with Hizbollah
– ‘Ik vrees dat Hezbollah juist gevaarlijker is geworden’: Iran-kenner Peyman Jafari
– Israeli attacks on Lebanon in maps and charts: Live tracker
– US to approve $680mn arms sale to Israel

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *