Chris Hedges, Jeffrey Sachs, Francesca Albanese en China in Zuid-Amerika

FacebooktwitterFacebooktwitter

Weer veel Tegendraads Kijkvoer dit weekend. Chris Hedges over genocide in de 21ste eeuw, Jeffrey Sachs met zijn versie over de oorlog in Oekraïne, Francesca Albanese noemt het arrest van het Strafhof een historische stap en China investeert in de achtertuin van de VS. Zolang de genocide in Gaza duurt, blijft dit een vast thema in deze rubriek met zijn broodnodige dosis tegeninformatie.

Chris Hedges gaf een lezing aan de University of California in Santa Barbara (UCSB) over genocide in de 21ste eeuw. In een wereld met morele normen zou deze man dagelijks op onze schermen te zien zijn. Niet dus. Hedges ontrafelt de dingen tot hun essentie. Genocide is us (‘us‘ als in ‘wij’ en ‘us‘ als in US).

Jeffrey Sachs, hoogleraar economie aan Columbia University, onderscheidt zich van zijn mainstream collega’s door zijn nuchtere kijk op het buitenlands beleid van zijn land. Zijn versie over de oorzaken van de Russische invasie in Oekraïne is totaal anders dan wat je in de mainstream te horen krijgt. Hij geeft context en geschiedenis en blikt vooruit naar de kansen op onderhandelde vrede onder Trump, die dit de verkeerde oorlog vindt. Zijn doelwit is immers China.

De VS en in hun kielzog het Westen ergeren zich aan China, dat als tweede grootste land ter wereld, met vier maal meer inwoners dan de VS, 420 miljoen inwoners meer dan in het volledige Westen, een economie wil ontwikkelen op maat van zijn bevolking. China investeert in een zeehaven in Peru, de ‘natuurlijke achtertuin’ van de VS, op 4.200 kilometer van de grens met de VS. Ondertussen blijft datzelfde Westen weigeren om zijn uitbuiting van het Zuiden stop te zetten, een strijd die tot mislukken gedoemd is.

VN-Speciale Rapporteur over de bezette Palestijnse Gebieden Francesca Albanese besprak met Frank Barat de consequenties van het recente arrest van het Internationaal Strafhof tegen Benjamin Netanyahu. “Een historische stap vooruit, met belangrijke legale consequenties voor de staten die het Strafhof erkennen.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.