Terwijl peilingen aangeven dat reeds meer dan de helft van de Oekraiense bevolking een onderhandeld einde wil aan de Russische invasie, zet de regering van president Biden de Oekraïense regering onder druk om de wet op de dienstplicht te verlagen van 25 naar 18 jaar ’tot de laatste Oekraïner’, zoals de apologeten van deze oorlog in de VS zelf verklaren.
Serhiy Leshchenko is adviseur van Oekraïens president Volodymyr Zelensky. Volgens hem zetten VS-politici van beide machtspartijen de president onder druk om over te gaan tot een mobilisatie van alle Oekraïense mannen vanaf de leeftijd van 18 jaar. De huidige dienstplicht begint op 25 jaar.
Deze eis komt er terwijl president Biden tijdens zijn laatste weken een escalatie van de oorlog uitvoert door nog meer krachtige middellange afstandswapens toe te laten, die Rusland nog dieper kunnen treffen.
Hoewel die wapens geen enkel realistisch uitzicht geven op een einde van deze oorlog met militaire middelen, wil Biden voor de machtsoverdracht nog 24 miljard dollar aan wapens leveren aan Oekraïne.
President-elect Trump heeft al meermaals laten weten dat hij deze oorlog snel wil beëindigen. In zijn ogen is dit de ‘verkeerde oorlog’. Hij voelt meer voor de strekking binnen de Republikeinse Partij die meent dat Rusland terug naar hun kant moet worden gehaald om de oorlog aan te gaan die er echt toe doet: die tegen China. Dat Rusland nu zeer goed samenwerkt met China is hen daarom een doorn in het oog.
Of dat gaat lukken is maar de vraag. De escalatie van Biden kan zijn opvolger voor een situatie plaatsen die niet meer terug te draaien valt. Bovendien is Rusland – alle mainstream retoriek ten spijt – allesbehalve een vriend van Trump.
Van 1991 over 2008 en 2014 tot 2023 hebben de VS, de NAVO en de EU Rusland al zo dikwijls bedrogen dat het herstel van het vertrouwen veel overtuigingskracht zal vergen, als dat nog mogelijk is.
Het is hier al meermaals herhaald: je kan niet volstaan met het veroordelen van de Russische invasie op 24 februari 2023 en die datum als een startpunt zien van een ‘ongeprovoceerde agressie’. Wie vrede wil moet met de vijand praten en naar zijn standpunten luisteren. Niet om er mee akkoord te gaan, maar om ze te kennen als startbasis van onderhandelingen.
(Hetzelfde kan trouwens worden gezegd van 7 oktober 2023 in Gaza en Israël, ook die datum is geen startpunt maar een gevolg van wat eraan voorafging.)
Zonder de context en geschiedenis te kennen van wat er aan de Russische invasie voorafging, is het onmogelijk om te vatten waarom het zover kon komen.
Meerdere politici in de VS, waaronder de reactionaire Republikein Lindsay Graham, hebben zelf al openlijk verklaard waar het voor hen echt over gaat: miljarden en miljarden aan essentiële grondstoffen in de Oekraiense bodem, miljoenen hectare landbouwgronden voor na de overwinning, niet voor de Oekraiense bevolking maar voor buitenlandse multinationals.
Ondertussen is de oorlog zelf eveneens een goede zaak voor de economie van de deelstaten waar deze politici hun stemmen halen. Lucratieve contracten voor de privé-wapenindustrie en de mogelijkheid om de eigen wapenvoorraden te vernieuwen en de oudere te verkopen aan Oekraïne.
Dit alles ‘tot de laatste Oekraïner’, die volgens deze politici nog amper achttien jaar hoeven te zijn om naar het slagveld te moeten. Dit voor een oorlog die niet kan worden gewonnen. Dat is ook niet de bedoeling. De enige bedoeling is het uitputten van Rusland. Dat blijkt tot nu een gigantische misrekening te zijn.
Leestip met andere informatie over de oorlog in Oekraïne:
Meerdere Amerikaanse experts, diplomaten en analisten prijzen het boek Hoe het Westen Oorlog Bracht naar Oekraïne. Voormalig ambassadeur in de Sovjet-Unie Jack Matlock, hoogleraar politieke wetenschappen aan de University of Chicago John Mearsheimer, voormalig directeur Joint Operations Centre van de NAVO in Casteau (B) kolonel (o.r.) Douglas Mcgregor en hoogleraar Russische politiek aan de University of Kent Richard Sakwa, brengen een totaal ander verhaal over de oorzaken en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Auteur benjamin Abelow bracht hun bedenkingen samen in een boekje van 70 pagina’s dat alle tegenargumenten op een rij zet.
In samenwerking met de uitgeverij Starfish Books publiceert DeWereldMorgen de Nederlandse vertaling van het origineel How The West Brought War to Ukraine.
Je kan het boek bestellen door 24 euro te storten op BE20 5230 4277 5156 met vermelding ‘Boek Abelow’. Stuur vervolgens een mail naar redactie@dewereldmorgen.be met je adres.